Reklam för artisten

En artist marknadsföring är inte alls som den en gång var. Internet har gjort att skivbolagens makt har minskat och med sociala medier kan en artist nå nu ut med sin musik till alla. Men hur marknadsför du dig bäst om du vill lyckas?

Det var i avsnitt 5 på säsong 2 av Retro som man tåg upp frågan huruvida musiker använder sig av reklamfilm för att marknadsföra sin musik. Den som är musikintresserad vet att detta var stor tabu under 1980-00 men någonting som många musiker blev tvungna till att göra i samband med att internet kom och skivbolagen inte längre kunde ta in lika mycket summor till artisterna. Retro lyfter detta ämne och berör det för vad det är och visar tydligt på varför reklam har hjälpt musiker och artister så mycket. Det är väldigt intressant, och väcker så klart frågan hur en artist bäst marknadsför sig. Förr var det en managar som ordnade med detta och ibland räckte det med en turné så nådde musiken ut till folket, för att inte tala om vilken effekt radio och tv-kanaler som mtv hade. Numer är det inte alls samma sak. På radio spelas de redan etablerade artisterna och fansen letar själva upp ny musik om det intresserar dem.

Marknadsför dig själv

Som artist måste man numera marknadsföra sig själv. Det räcker inte att bara spela bra musik, du måste aktivt arbeta med din egna marknadsföring. Vad är det då en ska göra? För det första är det smart att använda sociala medier för att försöka få en bra spridning. Det är en bra idé att använda sig av presentreklam och trycka sitt bandnamn på olika saker. Lägg även upp din musik på tjänster som Spotify. De arbetar även för de “små artisterna”, och kan hjälpa till med spridning. Dessutom utvecklar de hela tiden nya idéer för att nå ut till flera användare. Det är smart att inte lägga allt för stor fokus på att försöka få skivbolagens uppmärksamhet. Visst spelar de fortfarande en stor roll men artistens chans att påverka framtiden är numera mycket stor. Kolla bara på artisten Justin Bieber, som faktiskt slog igenom via Youtube och inte genom hjälp av skivbolag.


Känner du igen artisten?