Nu kan du plugga Beyoncékunskap

Köpenhamns universitet har börjat ge en kurs inspirerad av Beyoncé, och kursen blev så populär att man var tvungen att hitta nya och större lokaler. Kursen ska behandla Beyoncé och hennes framgång, samt ämnet kön och ras i musikbranschen. 

En artist som säkerligen inte behöver göra speciellt mycket artistreklam för sig själv är Beyoncé, som tagit världen med storm och som med sin starka framtoning och viktiga budskap nästan göt allt hon tar i till guld. Nu har det även skapats en kurs på universitetet i Köpenhamn inspirerad av henne.

”Beyoncé, kön och ras” heter kursen

Det är 75 studenter som antagits till kursen ”Beyoncé, kön och ras” som ges på Köpenhamns Universitet. Erik Stienskog är professor vid institutet för konst- och kulturvetenskap där, och han är stolt över att få hålla i denna nya kurs. Han berättar på universitetets tidning att popikonen Beyoncé kan användas som en seismograf för att förstå hur dagens samhälle ser ut. Och han menar även på att man kan få en bättre och djupare förståelse för samtiden genom att studera Beyoncé. Och många elever tycks hålla med, detta med tanke på kursens popularitet. Kursen har fått flytta till större lokaler då så många ansökte. Man fick helt enkelt anta fler än vad man hade tänkt från början. 

En chansning att ha kurs i säreget ämne

Och det var minst sagt en liten chansning av universitetet att håla i en kurs med ett så specifikt ämne. Men ångrar sig, det gör de nog inte. Det har varit ett enormt tryck på kursen och det gör universitetet glada. Kursen fokus är att fördjupa sig i frågeställningar om feminism och dess koppling till hur samhället ser ut idag, skriver Dagens Nyheter i en artikel. Och om det är någon som är en förebild inom feminism så är det helt klart Beyoncé.

Här är en av hennes musikvideos: