Livestreamad begravning för Lemmy

Alla har rätt till en värdig begravning, det spelar ingen roll om det handlar om grundaren till Motörhead eller en EU-migrant i Huskvarna.

 

Begravningar är jobbiga, allt som oftast. Men de kan samtidigt vara väldigt vackra och minnesvärda. Det gäller att ta kontakt med en bra begravningsbyrå när någon när eller kär går bort, det kan till exempel vara den lokala byrån som både har lokalkännedom men även finns nära tillhands. En begravning är ett farväl, och ska vara på det sätt som den avlidna hade velat, tillsammans med vad familj och nära vänner vill.

En begravning med livesändning för rockaren och legenden

En som verkligen fick en begravning värd sin ”legacy” var ingen annan än framlidna Lemmy Kilmister, legend, sångare och grundare av Motörhead. Hans begravning hölls på en kyrkogård i Hollywood och hela ceremonin streamades live så att så många som möjligt skulle kunna ha möjlighet att ta farväl av rockaren. I en artikel i Aftonbladet går det att läsa följande:

”…”Med tanke på att ytan är så begränsad ber vi er att ni inte besöker kyrkogården. Men eftersom vi vill att ni ska vara en del av det här arrangerar visar vi via internet en livesändning på Motörheads Youtube-kanal”, heter det i ett uttalande på bandets Facebooksida.”– Aftonbladet

De kvarvarande medlemmarna i bandet, som den svenske trummisen Mickey Dee, sörjde givetvis förlusten av sin vän och ledare och manade till ett firande av den store legendens liv och leverne. Lenny avled den 28 december 2015 i sviterna av en aggressiv form av cancer, han blev 70 år gammal. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur bandet uppmanat fansen att inte dyka upp på själva begravningen eftersom det är på en så liten yta den hålls, i stället är det bättre att följa livesändningen på en bar eller hemma med vänner.

En värdig sista vila

Alla är värda en värdig begravning, oavsett nationstillhörighet eller social status. Det menar även de som samlar in pengar för att EU-migranten Gica, som mördades i Jönköping tidigare i år, ska få. Nu kan den mördade migranten få begravas i sitt hemland Rumänien, genom att en anonym grupp startat en insamling för att hjälpa familjen. Detta har tidigare varit otänkbart just på grund av Gicas och hans familjs redan väldigt ansträngda ekonomi. Det var den 8 augutsi som den döda EU-migranten Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu, 48 år gammal, hittades död i Smedbyparken i Huskvarna.

Nyheten om Gicas bortgång upprörde många som minns honom som en snäll, lugn och trevlig person som aldrig gjorde någon förnär, snarare tvärtom. Nu har Kyrkhjälpen i Jönköping hjälpt till att administrera insamlingen för att Gica ska kunna få en värdig begravning hemma i Rumänien och förhoppningen är att man ska nå det uppsatta målet gällande den summa som krävs. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel i Expressen, där det även skrivs om hur många som hör av sig och vill göra något för att hjälpa till.