Hårdrocksstilen

Att vara hårdrockare handlar om väldigt mycket mer än bara musiken för många, även om musiken naturligtvis är grundbulten. Men allt eftersom musiken växte sig större växte det även fram en subkultur kring den och med detta naturligtvis en klädstil. Hårdrocken fortsatte därefter att växa och fler subkulturer med fler stilar sprang ur den. Idag finns det många avarter av hårdrockare och hårdrocksstilar. Vi ska kika lite på utvecklingen, samt vad de flesta avgreningarna har gemensamt.

Hårdrocksstilens utveckling har gått åt två håll, det hårdare och det mjukare. Utöver dessa finns den klassiska hårdrockaren som nästan är oförändrad sedan 80-talet. Den hårdare stilen är den mer extrema där gothare och folk som lyssnar på black- och death metal ingår. Dessa kännetecknas ofta av väldigt långt svart hår och ofta smink. Långa läderkappor och skinnrockar är mer regel än undantag tillsammans med höga kängor. Kläderna går nästan enkom i svart. Den mer klassiska hårdrockaren däremot blandar mer jeans i sina kläder, och även skjortor och t-shirts i andra färger. Svart är en basfärg, men den klassiska hårdrockaren definieras mer av sina accessoarer och av sitt hår. Den mjukare och mer moderna hårdrockaren går ännu ett steg längre från de extrema varianterna. Den mjukare varianten blandar gärna in halvrockiga kläder från märken såsom Blend och behöver inte ens ha långt hår. Oftast är det långt, men lika ofta är det bara ett skägg som gör att denne sticker ut. Det som kännetecknar den mjukare hårdrockaren är också ofta en skinnjacka och accessoarer, samt tryck med exempelvis dödskallar.

Accessoarerna

Djävulen sitter i detaljerna säger man. Och likaså sitter hårdrocken i detaljerna, accessoarerna. Nitar och läder är grundpelare. Nitbälten, ringar och dödskallar är nästa seg. Därefter gärna lite trasiga jeans. Plånbokskedja eller allmänna kedjor som hänger från skinnpajen är andra klassiska tecken. Vill du läsa mer om hårdrocksstilen och accessoarerna rekommenderar vi den här artikeln.

Spana även in klassisk hårdrock här!