Apple Music vs. Spotify

I dag skriver vi om Apple Music och om hur denna är jämfört med Spotify samt om vilka artister som är med och medverkar på denna nya musikstreamingtjänst, som knappar in på sina konkurrenter med snabba steg.

MixerbordI en artikel i Svenska Dagbladet jämförs den nya streamingtjänsten Apple Music med klassikern Spotify och på många sätt är dessa både jämlika och så totalt olika. Efter några månader på den svenska marknaden börjar till och med Apple Music att knappa in på den svenska marknadsledaren Spotify, som har tre gånger så många användare hittills. Hela 15 miljoner användare har dock börjat använda just Apple Music så det kan vara så att den amerikanska varianten från Silicon Valley knappar in, stadigt och säkert.

Med vad är det som skiljer sig då, som en kanske undrar som musikälskare och musikfantast. Jo tydligen så finns det på Apple Music en funktion som gör att en upptäcker en massa musik som man inte har lyssnat på tidigare, genom att DJ:s och andra musikkännare gjort egna listor med blandat gott. På Spotify kan man istället få tips på veckobasis, som är utformat i samklang med den musik som en lyssnar på. Det finns också en radiofunktion som gör att liknande låtar kommer upp i blandad kompott. Det är alltså lite olika men med samma bakomstående syfte. Så när man går runt med en härlig blandlista att lyssna på i sin mobil, så får en flera trevliga överraskningar. Om en sedan råkar tappa sin Iphone och den skadas, är det en bra idé att lämna in denna på till exempel på iphonereparation.se.

Nyligen kunde vi läsa i Dagens Industri att Taylor Swift, något av horn i Spotifys sida, har nu valt att ge ut en exklusiv konsertfilm hos just konkurrenten med stort K, Apple Music – regisserad av svenska favoriten Jonas Åkerström, som bland annat jobbat med Madonna och Lady Gaga tidigare. För ett litet tag sedan meddelade även Taylor att Apple Music även får hennes senaste skiva ”1989”, och lyssnarna strömmar in till musiktjänsten som går väldigt bra, även om de tre gratismånaderna som företaget har erbjudit gör så att tjänsten inte går med storvinster ännu, i alla fall inte pengamässigt. I dagens läge har Spotify ungefär 75 miljoner användare och 20 miljoner av dessa är månadsprenumeranter som betalar en viss summa i månaden för att kunna lyssna helt obehindrat.

Apple Music med sin armé av artister

Ja har man en Iphone så är det kanske smidigt att använda just Apple Music, eftersom denna redan finns i mobilen. Om Apple var på det humöret skulle de även kunna stänga av Spotify-applikationen från sitt operativsystem, men det skulle förmodligen orsaka ett ramaskri utan dess like.

I Sydsvenskan kan vi vidare läsa hur Apple Music-radio värvar artister, några av dessa är:

  • Dr Dre
  • Elton John
  • Drake
  • Josh Hommegitarr les paul
  • Run The Jewel
  • Q-Tip
  • Ellie Goulding
  • St Vincent

Det är en radiostation som heter Beats 1 med program som flyter på, och det är kända musikprofiler och artister som alla får hålla i spakarna, som dj:s och gäst-dj:s. Dr Dre kommer bland annat att leda programmet ”The pharmacy” varannan söndag, han har tidigare samarbetat med just Apple Music och hans klassiska album ”The chronic” från 1992 finns just nu endast tillgängligt att lyssna på, på just Apple Music.